Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Sindrom torakalnega izhoda (STI) je medicinski izraz, ki se nanaša na skupino simptomov, ki nastanejo zaradi stiskanja živčnih in vaskularnih struktur, ki potekajo skozi torakalni izhod. Torakalni izhod je prostor med vratom in prsnim košem, skozi katerega potekajo živci in krvne žile, ki nadzorujejo gibanje rok ter oskrbujejo roke s krvjo.

Sindrom torakalnega izhoda je lahko posledica različnih vzrokov, med katerimi so pogosti:

  1. Zmanjšanje prostora v torakalnem izhodu: To se lahko zgodi zaradi anatomskih nepravilnosti, poškodb, tumorjev ali povečanja mišične mase.
  2. Mišična neskladnost: Nekatere mišice v vratu in ramenih se lahko zožijo ali skrčijo, kar povzroči pritisk na živce in žile.
  3. Anatomske nepravilnosti: Lahko gre za prirojene strukturne nepravilnosti ali pridobljene spremembe v strukturi, ki povzročajo stiskanje živčnih in vaskularnih struktur.

Simptomi sindroma torakalnega izhoda lahko vključujejo:

  • Bolečina in nelagodje: Pogosto se pojavljajo v vratu, ramenih in rokah.
  • Otrplost in mravljinčenje: Zaradi stiskanja živcev se lahko pojavijo občutki otrplosti ali mravljinčenja v rokah.
  • Slabšanje mišične moči: Posamezniki s STI lahko doživijo oslabitev mišic v rokah.
  • Hladne roke in prsti: Zaradi omejenega pretoka krvi lahko pride do občutka hladu v rokah.
  • Modre ali bledo obarvane roke: Zaradi slabe oskrbe s krvjo lahko pride do sprememb v barvi kože.

Diagnozo sindroma torakalnega izhoda postavi zdravnik na podlagi pacientovega zdravstvenega anamneza, kliničnega pregleda in diagnostičnih preiskav, kot so rentgenski posnetki, računalniška tomografija (CT) ali magnetna resonanca (MRI).

Zdravljenje STI lahko vključuje fizioterapijo, zdravila za lajšanje simptomov, včasih pa je potrebna tudi kirurška intervencija za odpravo stiskanja živčnih in vaskularnih struktur. Pomembno je, da se posamezniki s sumom na STI posvetujejo s strokovnjaki za natančno diagnozo in ustrezno zdravljenje.

Sindrom Torakalnega Izhoda

Oglej si še stran: https://vaskularnahirurgija.me/sindrom-gornjeg-torakalnog-otvora-tos/

Priporočene vsebine