Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Poškodbe hrbtenice predstavljajo resno zdravstveno težavo, ki lahko povzroči dolgotrajne posledice in omejitve pri gibanju. Hrbtenica je ključna struktura, ki omogoča oporo telesu in varuje hrbtenjačo, ki je del živčnega sistema. Različne situacije, kot so prometne nesreče, padci ali športne poškodbe, lahko povzročijo poškodbe hrbtenice. V tem članku bomo raziskali vrste poškodb hrbtenice, načine zdravljenja ter poudarili pomen preventivnih ukrepov.

VRSTE POŠKODB HRBTENICE:

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, medvretenčnih ploščic ter vezi in mišic, ki skupaj tvorijo kompleksno strukturo. Poškodbe hrbtenice se lahko razvrstijo glede na mesto in resnost. Najpogostejše vrste poškodb vključujejo:

– Zlom vretenc: To je prelom kosti vretenc, ki lahko povzroči nestabilnost hrbtenice in poškodbe hrbtenjače.

– Poškodbe medvretenčnih ploščic: Medvretenčne ploščice delujejo kot blažilec med vretenci. Poškodbe teh ploščic lahko povzročijo hernijo ali izboklino, kar lahko pritiska na živčne korenine.

– Poškodbe hrbtenjače: Poškodbe hrbtenjače so lahko zelo resne in povzročijo trajno invalidnost. Glede na mesto poškodbe lahko pride do paralize ali izgube občutka v okončinah.

Hrbtenica Poškodbe

Priporočene vsebine