Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Protruzija diska, kaj je to?

Protruzija diska je diagnoza pri kateri vas najverjetneje ovirajo bolečine, povzročene zaradi tako imenovanega »izbočenega oz. zdrsnjenega  diska«. V resnici je izbočen disk oz. protruzija medvretenčne ploščice poimenovanje za številne medicinske probleme, povezane s poškodovanim  medvretenčnim  diskom. Običajno protruzija pomeni izbočenje zunanje stene medvretenčne ploščice, pri čemer ne pride do izlitja  tekoče sredice diska.
Če protruzije ne zdravimo, se lahko okvara diska razvije v hernijo oz. ekstruzijo diska. Kar pomeni, da je zunanja stena diska počila ter skozi njo sili oz. izteka tekoča sredica diska (nucleus pulposus).

Bolečine v križu

Kje nas lahko boli, če imamo diagnozo protruzija diska?

Protruzija ali izbočenje diska lahko nastane kjerkoli na hrbtenici, od vratu do ledvenega predela. Zdravnik nam bo verjetno poleg protruzije napisal tudi v katerem predelu hrbtenice se okvara nahaja. Običajno največkrat napiše: Protruzija diska v lumbalnem (ledvenem) predelu na nivoju“ L5-L4“. Protruzija diska v cervikalnem (vratnem) predelu na nivoju „C4-C5“. Če pa imate bolečine v prsnem predelu hrbtenice bo napisal: Protruzija diska v torakalnem (prsnem) predelu na nivoju „TH3-TH4“.

Protruzija diska

Zakaj nam protruzija lahko povzroči težave oz. bolečine?

Izbočenje diska se najpogosteje pojavi zaradi nepravilne drže med sedenjem, debelosti, športov, ki obremenjujejo hrbtenico oz. medvretenčne ploščice oz. diske, ali dednih nagnjenj k okvari diskov.
Pri protruziji diska oz. izbočenju diska niso vedno prtisotne bolečine ali kakšni drugi simptomi. Težave se običajno pojavijo, če se izbočenje diska pojavi v predelu, kjer izhajajo živčne korenine.

Simptomi

V takšnem primeru izbočena medvretenčna ploščica pritiska in draži korenine živcev, ki izhajajo iz hrbtenjače. Zato posledično čutimo bolečine, drevenenje, mravlinčenje, kljuvanje, izgubimo občutek, smo inkotinentni, imamo vrtoglavico, težave s sluhom in vidom… Omenjeni simptomi se lahko pojavijo v nogah, rokah, ramenih ali glavi.
V primeru, da se protruzija nahaja v torakalnem delu hrbtenice (prsni predel), lahko tudi posledično čutimo bolečine v nekaterih organih (srce, pljuča, želodec, jetra ter ledvice).
Če se protruzija ne pojavi v predelu živčnih korenin ampak drugje na disku, verjetno ne bomo občutili nikakršnih simptomov, razen če izboklina diska pritiska na kakšen del notranjega organa.

Zdravljenje protruzije


Diagnozo protruzija lahko zdravnik postavi na osnovi preiskav. CT slikanje, MRI (magnetna resonanca) oz. v bolj zapletenih primerih EMG (elektromiografija).
Lažje oblike protruzije se običajno zdravijo konzervativno, s čimer želimo zmanjšati draženje živčnih korenin. Bolečine zdravimo s spremenjenim načinom življenja, ki ne obremenjuje prizadetega predela. Počitek, raztezno krepilnimi vajami za hrbtenico, trakcijo (nateg hrbtenice), toplimi kopelmi, masažami, kiropraktiko ter protivnetnimi zdravili, kot so steroidna in nesteroidna zdravila v obliki tablet ali injekcij.
Hude in dalj časa trajajoče težave zahtevajo običajno radikalnejši pristop kot je operacija.

Protruzija diska in ostale okvare hrbtenice
Protruzija diska in ostale okvare hrbtenice

Priporočene vsebine