Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

HEKSENŠUS – Negibljiv in boleč vrat

Heksenšus, boleč vrat ali otrdelost vratu lahko povzročijo različni dejavniki. Posledica so težave z gibljivostjo vratu, praviloma v eno smer, ob neprevidnih gibih lahko doživljamo tudi nenadne sunke ostre bolečine. Heksenšus ponavadi traja nekaj dni, nekoliko bolj izrazit je zjutraj, stanje pa se povsem normalizira v enem tednu ali dveh. Pri nekaterih ljudeh se heksenšus rad ponavlja.

Bolečine-v-vratu
VZROKI HEKSENŠUSA

– nepravilna drža glave med spanjem (Zaradi nepravilne lege glave so vratne mišice napete in začnejo boleti.);

slaba drža (predvsem pri prisilnih držah npr. pogosta uporaba računalnika, vožnja avtomobila);

nenadni gibi vstran;

– nekateri preprosti in vsakdanji gibi ali

– pogosto pogledovanje v isto smer

napete in utrujene mišice vodijo do natrganja mišice, vezi in tetiv

 

ZDRAVLJENJE HEKSENŠUSA

 

Na srečo je največ bolečin nenevarnih in začasnih ter jih lahko z malo potrpežljivosti in vztrajnosti odpravimo sami.
Najboljši način zdravljenja je predvsem kombinacija razteza mišic vratu, masaže obolelega dela vratu, menjavanja mrzlih (npr. led) in toplih obkladkov in protibolečinskih zdravil.

Pri zdravljenju heksenšusa nam medicina ne more veliko pomagati, če je bolečina krajša in začasna. Mišicam moramo dati čas, da se sprostijo, in takrat tudi bolečine izzvenijo. To pomeni, da potrebujemo počitek. Paziti je treba tudi, da nismo na prepihu, kar lahko stanje le še poslabša.

Kombinacija mrzlih in toplih obkladkov: Ledeno oblogo moramo imeti na bolečem mestu 15-20 minut. Vsakih 4 ure je potrebno ponoviti. Koristno je tudi menjavanje mrzlega in toplega, zato je najboljše, da po ledenih obkladkih sledijo topli obkladki ali vroča prha.
Masaže in raztegovanje mišic vratu: Nežno premikajte vrat na eno in drugo stran (Najprej raztezajte eno stran, nato pa drugo stran). Oseba naj s prsti 2-5 minut masira boleče mišice v vratu. To je potrebno ponavljati vsakih 4-6 ur. Pri masiranju lahko uporabljamo tudi različne balzame in olja.
Akupresura (S stimulacijo določenih akupresurnih točk refleksno sprostimo vratne in ramenske mišice ter tako neposredno odpravimo vzrok bolečine).

Zdravniško pomoč pa je potrebno poiskati, kadar:

– vročina, glavobol, otrdelost vratu je tako huda, da ne morete nasloniti brade na prsa. Ti simptomi so običajni za meningitis.

zadihanost, potenje, omotičnost, bruhanje, bolečina v rokah ali čeljusti

se simptomi heksenšusa po tednu dni ne umirijo

imate občutek oslabelosti v rokah

– kadar je bolečino v vratu povzročil udarec ali poškodba

– imate težave s požiranjem

– je bolečina hujša kadar ležete

– ne morete zadrževati uriniranja

Priporočene vsebine