Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Kaj je zamrznjena rama?

Zamrznjena rama je stanje, ki nastane zaradi vnetja, brazgotinjenja in zategovanja vezivnega tkiva okoli ramenskega sklepa. Močno vezivno tkivo, ki obdaja ramenski sklep imenujemo kapsula. Ko se vname se zmanjša gibljivost, nastane bolečina in omejuje pacienta pri vsakdanjem delu. Redko jo vidimo pri mladih, pogosteje pri starejših nad 40. let, pri ženskah in sladkornih bolnikih. Lahko nastane po poškodbi, pri preobremenitvah ali zaradi bolezni kot je možganska kap in sladkorna bolezen. Delimo jo na tri faze:

1. Faza bolečine (faza zamrzovanja): v tej fazi postane rama skoraj pri vseh gibih boleča, gibljivost ramenskega sklepa je manjša. Bolečina se čuti v rami in nadlahti. Ta faza lahko traja od šest tednov do devet mescev.
2. Faza zmrznjenja: v tej fazi je gibljivost ramenskega sklepa zelo omejena, bolečina se zmanjša. Pacient težko dvigne roko in jo da težko za hrbet. Ima težave pri vsakodnevnih aktivnostih. Ta faza traja od štiri do šest mesecev.
3. Faza otaljevanja: v tej fazi se kapsula ramenskega sklepa začne sproščati, in gibljivost ramenskega sklepa se postopno izboljšuje. Ta faza lahko traja od pet do šestindvajset mesecev.

zamrznjena rama

Simptomi

Simptomi se razvijejo postopno, skozi daljše časovno obdobje. Pacient čuti bolečino, ki postane ostra pri specifičnih gibih in aktivnostih. Bolečina je globoko v rami, včasih jo pacient čuti v nadlahti. Pojavi se omejena pasivna in aktivna gibljivost, zmanjša se mišična moč.

Testiraje za zamrznjeno ramo:                                       

– Pomik dlan do vratu  – Flexija rame + Abdukcija + Zunanja rotacija (Podobno kot česanje, zapenjanje ogrlice)

– Pomik dlani do lopatice- Exstenzija rame + Addukcija + Notranja rotacija (Podobno kot slačenje modrca, oblačenje jakne, seganje v zadnji žep hlač)

– Dlan do opocizije lopatice (nasproti) Flexija rame + horizontalna Addukcija

Vzroki

Včasih natančnega vzroka za nastanek zamrznjene rame ne poznamo. Lahko pa nastane po poškodbi ramenskega sklepa in mehkih tkiv, po operacijah, po injiciranju zdravil v ramenski sklep (zaradi nesterilnosti igle), po imobilizacijah (kadar je rama dolgo časav nekem položaju), zaradi avtoimunskih bolezni in sladkorne bolezni.

Mogoče te zanima prispevek o siniovitisu

Priporočene vsebine