Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

KAJ JE SINOVITIS?

Sinovitis je vnetje sinovialne membrane (notranja plast kapsule). Notranja plast kapsule sklepa (sinovialna opna) so iz rahlega veziva in izloča sklepno mazivo.

Deformacija sklepa Sinovitis

VRSTE SINOVITISA:

Odvisno od vzrokov, sinovitis najprej razdelimo v dve glavni skupini in sicer:

nalezljive narave in

nenalezljive narave (aseptičen).

Nalezljiv oziroma infekcijski sinovitis se razvije zaradi patogenih bakterij in virusov v sinovialni ovojnici, ki pridejo iz zunanjega okolja s krvjo, limfo in infekcijski žarišč v telesu. Torej povzročajo jih bakterije, ki se nahajajo v sinovialni tekočini. Povzročitelji so lahko številni mikroorganizmi oziroma bakterije, ki napadejo prostor med obema kostema sklepov. Infekcijo sklepa lahko povzroči kakšna bolezen, ki je v telesu že od prej in preko krvi prinese nevarne bakterije v sklepno ovojnico. Najpogostejši mikroorganizmi, ki napadejo ovojnico so:

pnevmokoki

streptokoki

stafilokoki

herpes virusi virusi

gripe

Mycobacterium tuberculosis

bledo Treponema (syphilitic sinovitis).

Nenalezljiv oziroma aseptičen sinovitis delimo glede na vzrok nastanka in njegovega razvoja na:

travmatični – predvsem s ponavljajočimi mehanskimi poškodbami sklepov,

nevrogene narave,

endokrilnimi motnjami ali

presnovnimi motnjami ter

alergijski sinovitis se pojavi kot posledica izpostavljenosti alergenov v sinovialnih membranah. To je poseben odziv imunskega sistema na določene snovi, ki pri nekaterih delujejo kot alergene. Lahko vstopijo z vdihavanje, kakor tudi preko različnih živil.

infekcija sklepa

Glede na vrsto izcedka, ki nastane v skupni votlini, sinovitis delimo na:

serozni,

serofibrinozen,

hemoragični,

gnojni.

Lahko je akutni ali celo kronični sinovitis:
Kronični, občasno ponavljajoči sinovitis nastane zaradi nepravilnega zdravljenja in vodi v artritis.

GLEDE NA OBMOČJE KJER PRIDE DO VNETJA SINOVITIS LOČIMO:

  • sinovitis zapestja in roke. Bolezen je vzporedna z tendinitisom (vnetje kit). Sprva se bolečine pojavljajo pri dolgotrajnejših obremenitvah, vendar po počitku hitro popustijo. Pri dolgotrajnejšem, ponavljajočem se izvajanju posameznih gibov pa lahko bolečine postanejo stalne in ne prenehajo niti po tem, ko je pacient opustil dejavnost, ki je povzročila bolečine. (opornica, počitek, hlajenje z ledom, jemanje analgoantirevmatikov, včasih masaža z analgoantirevmatikom)
  • Bolečina v zapestju
  • sinovitis v komolčnem sklepu. Pogosto se razvije kot posledica poškodbe.Ta bolezen je pogosta pri ljudeh, ki zaradi poklica ali hobija, pogosto rotirajo roko navzven in noter. Vnetje se manifestira v komolčnem sklepu kot nelagodje in povzroči krč bližnjih mišic;
  • Bolečna v komolcu
  • sinovitis ramenskega sklepa. Pri temu se počasi stopnjuje bolečina v rami. Poleg tega pri sinovitisu ramenskega sklepa se včasih pokaže kot rahli edem in postopno pride do določene togosti.Včasih se celo pojavi lokalno povišana temperatura in hiperemija;
  • Bolečina v ramenu
  • sinovitis kolčnega sklepa. ta bolezen pogosto prizadene otroke v vrtcu in v zgodnjem otroštvu šole. Simptomi te bolezni: nelagodje pri hoji, oteklina na prizadetem območju, togost v samem sklepu. Pri kolčnem sinovitisu predvsem pri otrocih, povzroča šepanje, ki izgine čez nekaj časa;
  • Bolečina v kolku
  • sinovitis kolenskega sklepa .To je najpogostejša oblika te bolezni, ki se lahko pokaže po več urah ali celo dneh. Če je gnojni sinovitis kolenskega sklepa nastane kot posledica poškodbe, z naslednji simptomi: oteklina, dvig temperature (na prizadetem območju, kot po vsem telesu), nelagodje pri dotiku, slabost, mrzlica.
  • Bolečina v kolenu
  • sinovitis gležnja. redka bolezen, ki se pojavi zaradi poškodbe. Kot rezultat tega se prične mikrotravmatizem sinovialne membrane, po katerem je vnetje. Sinovitis gležnja se pokaže na naslednji način: oteklina in rdečina na prizadetem območju, in nelagodje med hojo in v mirovanju, utrujenosti tudi pri manjših obremenitvah. V primerjavi z drugimi vrstami sinovitisa, sinovitis gležnja se pojavi bolj poredkeje.
  • Bolečina v gležnju

ZDRAVLJENJE

Ko opazimo simptome bolezni, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč. Strokovnjak bo opravil pregled, preučil rezultate raziskav vzpostavil natančno diagnozo in predpisal način zdravljenja odvisno od predela in prizadetosti

  • punkcija. S posebno cevko, zdravnik odstrani odvečno sinovialno tekočino, gnoj ali tekočino iz skupne votline.To odpravlja oteklino in izključuje možnost hiperekstenzije vezi in skupno ovojnico. Če se v sklepu nabere veliko tekočine, ki v tednu ali dveh ne izgine ter razteguje sklepno ovojnico in kolenske vezi, je potrebna punkcija. Če se izliv pogosto ponavlja in je konservativno zdravljenje neuspešno, je potrebna operacija.;
  • zdravila. strokovnjaki predpisujejo antibiotike (če je diagnoza pokazala, da so patogeni v sklepni tekočini) in protivnetna zdravila (če terapevtska punkcija ne prinaša pričakovanih rezultatov). Uporablja se za zdravljenje bolezni oksacilinom, cefazolin, doksiciklin, tetraciklin, ketoprofen, diklofenak;
  • fizioterapija. Takšni postopki so predpisani v kombinaciji z drugimi načini zdravljenja. V večini primerov se z fizioterapijo prične po začetku uporabe zdravil. Uporablja se magnetna terapija, elektrostimulacija, itd.
PRIPOROČILA
  • Počitek: prehodno je treba opustiti vse dejavnosti, ki povzročajo bolečine. Mirovanje je potrebno toliko časa, da bolečine v celoti popustijo. Boleči predel lahko prehodno mobiliziramo z opornico ali ga povijemo, s čimer dodatno omejimo gibanje in bolečine.
  • Masaža z ledom ali raba ohlajenih gelov: hlajenje bolečega predela pomaga izključno v zgodnjih, akutnih stopnjah, ko je boleče mesto toplo, oteklo ali celo pordelo. Priporočamo večkrat dnevno nekajminutno masažo z ledom nad bolečim predelom, ki jo lahko kombiniramo z rabo hladnih oblog. Imenuje se krioterapija (ledena vrečka ne direktno na kožo 20 minut, nato 50 minut pavza in ponovno ledena vrečka ne direktno na kožo).
  • Raba analgoantirevmatikov (v obliki tablet ali gelov): v primeru hujših bolečin priporočamo kratkotrajno zdravljenje z analgoantirevmatiki, lahko kombinirano masiramo prizadeti predel z analgoantirevmatiki v obliki gelov.

Priporočene vsebine