Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Zakaj raste grba na hrbtu?

Raziskovalci so ugotovili, da med drugim vplivajo spremembe v hormonskih ravneh na pojav bolezni predvsem pri ženskah nad 45 let. Med drugim so študije pokazale, da če ženska živi sama brez spolnega partnerja, se ji pojavi večje hormonsko neravnovesje, to dodatno prispeva k odlaganju odvečnih maščob na hrbtu in stegnih. Znan je izraz, vdovska grba ali bivolja grba.

Kot glavne vzroke bolezni pa štejemo:

• degenerativne bolezni hrbtenice;
• hormonska krogla;
• Debelost;
• Sekundarni bolezni (diabetes, protin);
• menopavza.

Kako se znebiti grbe vratu oziroma jo ublažiti:

– Pravilna izbira oziroma menjava blazine. Blazina oiroma vzmetnica mora biti srednje trdote,

Večkrat na teden bi bilo potrebno plavanje oziroma intenzivna vadba za krepitev mišic,

– Masaža na območju vratu za odstranitev oblog

– Fizioterapevtske vaje vsaj 3-krat tedensko,

– Če pa je vzrok izboklina lipom, je treba odstraniti z operacijo.

V kolikor pa kljub vajam in masaži ne boste uspešni pri odpravi grbe, pa morate  k svojemu zdravniku. Ta vas bo napotil k specialistu endokrinologu, ki bo preveril nadledvične žleze in določi raven hormonov v telesu. Ter podal mnenje, za nadaljnje zdravljenje.

Pozor, dolgotrajno sedenje in po možnosti v nepravilni prisilni drži, ustvarja idealne pogoje za nastanek grbe na vratu. Tak način življenja, je rak rana današnjega časa, zato pride do slabljenja vseh mišičnih struktur v ledvenem delu, ramenskem delu, vratnem delu hrbta, ter skrajševanja prsnih mišic, zaradi neprestane ukrivljenosti samega telesa. Ta problem po nekaj letih postane trajen. Da bi ga odpravili oziroma zmanjšali, je potrebna zelo intenzivna in disciplinirana vadba, tako fizioterapetskih vaj, kot funkcionalnih vaj za krepitev oslabelih mišic. Poleg tega pa redna intenzivna masaža, pripomore, k izboljšanju stanja.

Priporočene vsebine