Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Kaj je Išijas?

Išijas je bolečina, ki se v spodnjem predelu hrbta, blizu kolka, izhaja iz ledvene hrbtenice in se nadaljuje v eno izmed spodnjih okončin preko živca imenovanega išijatični živec . Včasih se ta bolečina razširi čisto do stopala.
 

Značilnosti Išijasa

Bolečina je lahko blaga do zmerna ali celo neznosna, kot bi nas nekdo neprestano zabadal z ostrim predmetom. Zaradi bolečine težko vzravnano hodimo, ležimo in opravljamo določena vsakdanja opravila. Poleg bolečine lahko opazimo tudi šibkost in otrpelost v mišicah, mravljinčenje po spodnji okončini ali celo v prstih na nogah. V mišicah zadnjice in nog lahko nastanejo tudi mišične zakrčnine, ki pritiskajo na živec. Lahko vas doletijo tudi slabi refleksi v kolenih in gležnjih.
 
Išijas

Vzroki zakaj nastane išijas

Bedrni živec je najdaljši živec v telesu. Sestavljen je iz 5 ali 6 hrbteničnih živcev. Ti živci se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec, ki teče po nogi navzdol. Vzroki zakaj nastane išijas so:
  • Hernija diska, ki je v tem področju najpogostejši vzrok pritiska na živčno korenino.
  • Spinalna stenoza: zožitev hrbteničnega kanala pritiska na živce.
  • Spondilolisteza: zdrs enega vretenca preko drugega, to zoži kanal, skozi katerega poteka živec.
  • Slaba telesna drža.
  • Nenadni dvig ali obrat, še posebej v primerih, če mišice na takšno breme niso pripravljene.
  • Osteoporoza, osteoartroza
  • Nosečnost. Spremembe v telesu med nosečnostjo, vključno s povečanjem telesne teže, sprememba težišča v hrbtenici in hormonske spremembe lahko povzročijo išias.
  • Nategnjene mišice: v nekaterih primerih lahko išias povzroči vnetje nategnjene mišice, ki pritiska na živčni koren.
Bolečina pri išijasu ponavadi pride nenadoma in sunkovito in je ponavadi posledica napačno izvedenega giba. Lahko pa se pojavi čisto brez pravega vzroka. Bolečina v hrbtu se lahko pojavi v različnih stopnjah. Lahko je zmerna in se okrepi le ob naporu, lahko pa je silovita in zelo boleča.
Kako si lahko pomagamo sami in kaj nam lahko pomagajo drugi:

– Toplo-mrzli obkladki,

Načeloma velja, da se mrzli obkladki uporabljajo v prvih 48 urah ko poškodbi oz. ko bolečina nastane, kasneje pa je potrebno boleč predel ogrevati, vendar je vsak človek svojevrstno bitje in deluje drugače, zato je potrebno preizkusiti obe metodi. Pomagamo si lahko z ledom, zmrznjeno hrano, hladilnimi ali grelnimi geli, topel tuš, kopel, tefmofor, savna, vroči kamni itd.

– Masaža,

Masaža poveča prekrvavitev prizadetih delov mišic in jim povrne gibljivost ter povrnitev v prvotno stanje. Pri sproščanju mišic se izločajo tudi endorfini, ki zmanjšujejo bolečino. Masaža pri zdravljenju išiasa pomaga predvsem takrat ko nastanejo v mišicah zakrčnine, ki še dodatno pritiskajo na živec. S terapevtsko masažo torej lahko odpravimo bolečine, katerih vzrok so zakrčene, zlepljene in preobremenjene mišice. Z masažo si lahko naredimo le korist, poslabšati zadeve ne moremo.

– Počitek in protibolečinska zdravila,

Počitek pri hudih bolečinah je priporočljiv, vendar ne smemo počivati predolgo časa. Takoj, ko je mogoče se moramo začeti počasi gibati in razgibavati naše telo. Protibolečinska zdravila niso najboljša rešitev, vendar nam omogočajo, da se lahko gibamo, kar je za potek zdravljenja koristno. Moramo pa se zavedati, da analgetiki ne odpravljajo vzroka nastanka problema, vendar le njegove posledice.

– Vaje za krepitev mišic

Mišice podpirajo hrbtenico, ki je nosilni steber našega telesa in mišice so tiste, ki držijo naše telo v pokončni drži. Če se premalo gibamo, imamo preveliko telesno težo in veliko časa presedimo lahko naše mišice oslabijo oz. je njihova podpora hrbtenici slabša, kar pomeni večjo obremenitev za madvretenčne ploščice, ki lahko pritiskajo na živce. Pri obolevanju za išiasom ter tudi katerikoli drugih bolečinah v hrbtu se priporočajo vaje za raztezanje in krepitev mišic hrbta ter tudi trebušnih mišic. Vsakovrstno gibanje, kot je hoja, plavanje, aerobika, joga, pilates in raztezalno-krepilne vaje so dobra izbira za zdravljenje kot tudi preventiva pri bolečinah v hrbtu. Pri izvajanju vaj, kot tudi drugih vrstah gibanja moramo biti pozorni na bolečino Čim je bolečina prevelika moramo intenzivnost zmanjšati in jo postopoma prilagajati našim zmožnostim.

– Blokada

Uporablja se v primeru, da ima bolnik hujše bolečine, ki ovirajo vsakodnevna opravila. Blokada je izraz za injekcijo, v kateri je običajno anestetik ter kortikosteroid. Anestetik začasno omrtviči boleč predel, medtem ko kortikosteroid deluje dolgoročneje, z namenom zmanjševanja vnetja.
– Kiropraktika, ortopedija ter osteopatija
Omenjeni pristopki preučujejo pravilno”nastavitev” hrbtenice oz. njeno naravno ukrivljenost. Izobražen terapevt lahko s pravilnim pristopom za obolenje odpravi vzrok bolezni in posledično bolečine.
– Akupunktura
Akupunktura tudi za išias, ki se ga množično uporablja na Kitajskem. Bistvo tega pristopa je v tem, da poskušamo z zelo tankimi iglicami, ki jih zabadamo v točno določene točke v telesu, doseči pretok energije
 

Kdaj je potrebna operacija pri išiasu?

Če so bolečine konstantne, hude ter trajajo več kot 6 mesecev, je potrebno razmisliti o operaciji ledvene (lumbalne) hrbtenice. Glede na vzrok išiasa ter dolžino trajanja obolenja, se zdravnik običajno odloči za enega od dveh možnih postopkov operacije:
   – mikrodiscektomija,
V primeru, da leži vzrok išiasa v herniji diska, je običajno v praksi, da se težavo odpravi zdiscektomijo. S tem postopkom odstranimo motečo hernio, ki pritiska na korenino ishiadičnega živca. Operacijo se izvaja s posebnimi pripomočki, kot so mini kamera (endoskop), fluoroskop(rentgen) ter ostalimi specialni pripomočki, ki omogočajo kirurgu, da z minimalnim posegom v telo doseže maksimalni rezultat. Preden se je začela uveljavljati mikrodiscektomija, so omenjene težave z medvretenčno ploščico reševali z odprto operacijo, pri kateri je poškodba okoliških kit in mišic zaradi načina operacije dosti večja kot pri discektomiji. Običajno bolniki po mikrodicektomiji okrevajo dosti hitreje. Pri 90 % operiranih bolnikov kirurgi uspešno odpravijo išias.
   – odprta dekompresija ali laminektomija.
Če je vzrok išiasa v spinalni-lumbalni stenozi, ki je obolenje, pri katerem pride zaradi več različnih vzrokov do zoženja hrbtenjačnega kanala in posledično do utesnjenosti hrbtenjače, le-to utesnjenost odpravimo z operacijo laminektomijo. S tem posegom kirurg običajno odstrani del vretenčnega loka – obe lamini ter trnasti odrastek,v nekaterih primerih tudi fasetne sklepe, s čimer sprosti pritisk na hrbtenjačo. Po takšni operaciji je stabilnost hrbtenice močno zmanjšana saj so odstranjeni vezni elementi, zato temu postopku sledi fuzija-spondilodeza vretenc, s katero fiksiramo medsebojna vretenca, tako da se sčasoma zarasteta v celoto. Posledica fuzije – spondilodeze je omejeno gibanje. 80% bolnikov občuti olajšanje bolečin.Lumbalna fuzija-spondilodeza se uporablja tudi v primeru, da leži vzrok išiasa v zdrsu vretenca, kar imenujemo spondilolisteza.

Priporočene vsebine