Telefon

041255308

E-pošta

info@beli-zmaj.com

Odpiralni čas

Pon - Pet: 9 - 12 ter 15 - 21

Osteoartroza je najpogostejša kronična bolezen sklepov, ki zmanjšuje kakovost življenja pretežno starejših ljudi. Zanjo je značilen propad sklepnega hrustanca, ki se mu lahko pridruži tudi vnetje. Spremembe se lahko začnejo že v zgodnji mladosti, izrazijo pa se šele v starosti. Prizadeti so lahko sklepi okončin, hrbtenica ali oboje. Moški in ženske so prizadeti enako pogosto, vendar se pri moških bolezen pojavi v zgodnejših letih.

Degeneracija kolena - osteoartroza

 

Značilni simptomi osteoartroze so:

  1. sklepna bolečina,
  2. okorelost,
  3. škrtanje ali škripanje v sklepu (krepitacije),
  4. omejena gibljivost sklepa,
  5. zadebeljen in/ali razoblikovan sklep.

Gladka, spolzka površina hrustanca z napredovanjem bolezni postaja groba in porozna, tako da gladko gibanje v sklepu ni več mogoče. Funkcija sklepa odpoveduje, sklep se spreminja.

Prvi simptom je bolečina, ki je hujša med gibanjem. Sklep med spanjem ali mirovanjem otrdi, vendar okorelost v 30 minutah po začetku gibanja navadno izgine. Ko se osteoartrotične okvare slabšajo, postaja sklep čedalje slabše gibljiv in lahko končno otrdi v upognjenem položaju. V normalnih okoliščinah so procesi tvorbe in razgradnje sestavnih delov hrustanca uravnoteženi. Pri osteoartrozi se zaradi pretirane rasti hrustanca, kostnine in drugih tkiv sklep poveča, zaradi neravne površine hrustanca pa med gibanjem škrta. V sklepih med členki prstov na rokah pogosto nastanejo kostne izboklinice (Heberdenovi vozlički). Po začetku bolezenskih znakov osteoartroza počasi napreduje, pri mnogih bolnikih se razvije blažja ali hujša invalidnost.

Priporočene vsebine